i i ЄС планує розширити систему торгівлі викидами вуглецю на сектор опалення та транспорт, а також заснувати Social Climate Fund - Центр енергоефективності

Європейський парламент та Європейська рада досягли попередньої згоди щодо суттєвого реформування Схеми торгівлі викидами ЄС (ETS) – найбільшого вуглецевого ринку в світі та головного інструменту кліматичної політики ЄС.

Зміни необхідні, щоб досягти кліматичної цілі до 2030 року – скоротити викиди на 55%.

Передбачається:

  • поступово скасовувати безкоштовні дозволи на викиди певним підприємствам до 2034 року;
  • поетапно запроваджувати механізм коригування викидів вуглецю на кордоні (CBAM) у період з 2026 р. по 2034 рік для охоплених секторів.

Спочатку цей механізм буде стосуватися імпорту заліза та сталі, цементу, алюмінію, добрив та електроенергії, а також водню.

Новацією є запровадження системи торгівлі викидами для сектору опалення та транспорту.

Нова ціна на викиди вуглецю застосовуватиметься до бензину, дизельного палива та палива для цілей опалення, наприклад природного газу.

Водночас планується створити Соціальний кліматичний фонд, щоб пом’якшити вплив нового податку на домогосподарства, мікропідприємства та допомогти їм інвестувати в екологічні рішення.

Фонд використовуватиметься державами-членами для фінансування таких заходів, як підвищення рівня енергоефективності будівель, декарбонізація систем опалення та охолодження в будівлях, розвиток транспорту з нульовим і низьким рівнем викидів та інші.

Як інформує Euractiv, обсяг фонду може сягнути 87 млрд євро. Він фінансуватиметься за рахунок доходів, отриманих від ETS2, причому 25% фінансування надходитиме від країн ЄС.

«Це збалансована угода, яка досягає амбіцій, необхідних нам для того, щоб зробити кліматичний перехід справедливішим і швидшим», — сказав Девід Каса, депутат Європарламенту.

«Соціальний кліматичний фонд допоможе вразливим домогосподарствам, наприклад, із ваучерами на термомодернізацію або переходом до більш екологічних варіантів транспорту», — пояснила Естер де Ланге від Європейської народної партії, яка брала участь у переговорах щодо фонду.

Оголошені зміни вітає і Єврокомісія. За її даними, заплановані кроки дозволять скоротити викиди в секторах EU ETS на 62% до 2030 року порівняно з рівнем 2005 року. Це суттєве збільшення на 19 відсоткових пункти порівняно зі скороченням на 43% згідно з чинним законодавством. Швидкість щорічного скорочення викидів також збільшиться з 2,2% на рік за поточною системою до 4,3% з 2024 по 2027 рік і 4,4% з 2028 року.

Ця попередня угода очікує офіційного схвалення.

Такі амбітні цілі і суттєва реформа дають чіткий сигнал не лише для європейського бізнесу і споживачів, а й для України про невідворотність переходу на чисті технології, доцільність інвестицій у цю сферу та необхідність активізуватися у напрямі декарбонізації.

Деталі: https://saee.gov.ua/uk/news/4687https://saee.gov.ua/uk/news/4686

Джерело інформації: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України